Oldalak

2011. március 28., hétfő

Joghurtos padlizsán medvehagymával

Gyanítom se szeri se száma a medvehagymás posztoknak, és így van ez jól, mert VÉGRE! eljött a medvehagyma szezonja, azaz itt a tavasz! Átállítottuk az órát, személy szerint elég szenvedősre is sikerült a hétfő reggelem emiatt, hiszen hiába mutatott 6-ot a "vekker", az még csak 5 volt valójában! Ez a része nem olyan pozitív, meg hát megint sötétebb is van reggel, amit én nem szeretek annyira, az viszont, hogy munkából hazafelé még fél 7-kor is világos volt, kárpótol valamelyest.
joghurtos padlizsán medvehagymával

Nagy rajongói vagyunk a Szerájban kapható joghurtos padlizsánnak. Ahogy utánanéztem, talán az egyik titka az, hogy bő olajban sütik ki a padlizsánt. Ezen kívül csodás a fűszerezése is. Most, hogy itt a remek alkalom, ötvöztem a tavaszi kedvencemet az all-time-favourite joghurtos padlizsánnal, így született a medvehagymás joghurtos padlizsán! A koriandert én amúgy sem bírom, nekem samponízű sajnos, így jó, ha itt egy olyan alapanyag, amivel hasonlóképp feldobhatjuk. A munkám miatt úgy alakult, hogy holnap szendvicseket fogok ebédelni, ehhez kitűnő kísérő lesz!

Hozzávalók 2-4 személyre:
1 kisebb-közepes padlizsán
1 nagy doboz natúr joghurt (görög joghurt vagy sima natúr joghurt lecsöpögtetve, hogy sűrűbb legyen)
2 gerezd fokhagyma
1 marék medvehagyma
só, frissen őrölt bors ízlés szerint

A padlizsánt kockára vágjuk és besózzuk, majd állni hagyjuk így kb. 20-25 percig, hogy levet eresszen. Serpenyőben ujjnyi vastagon olajat hevítünk. Amikor már kellően meleg, beledobjuk a padlizsánkockákat és megsütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. Amíg sül a padlizsán, kihasználjuk az időt és előkészítjük a joghurtot. Hozzáadjuk a fokhagymát (fokhagyma nyomóval érdemes belepréselni), a sót, borsot, végül pedig a megmosott, apró csíkokra vágott medvehagyma leveleket.
Amikor a padlizsán megsült (összetéveszthetetlen az a jellegzetes, édes illat, amit áraszt magából), papírtörlőre kivesszük, felitatjuk az olajat és belerakjuk a joghurtba.  Én 3 részletben tudtam megsütni a padlizsánt a kisebb serpenyőmben; mivel eléggé magába szívja az olajat, érdemes két adag között pótolni.
Az így elkészült joghurtos-medvehagymás padlizsán azonnal is fogyasztható, de ha pár órát/egy éjszakát állni hagyjuk, akkor még jobban összeérnek az ízek.
Bő olajban süssük ki

Közben keverjük be a joghurtot

Itt már kezd aranybarna lenni

adjuk hozzá a joghurthoz a megsült padlizsánkockákat

joghurtos padlizsán medvehagymával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm!