Oldalak

2011. április 5., kedd

Közel-keleti kalandozások: hummusz, sült oldalas és naan kenyér

A szombati ebédünk valóban fúziósra sikeredett. Hummusz, sertéshús és naan kenyér. Ez legalább 3 különböző földrajzi-kulturális tradíciót képvisel, ami külön élmény, ráadásul gyorsan elkészült és nagyon finom is. Nem tudom ki hogy van vele, én rajongok a kézzel ehető ételekért, olyan 'ösztönösség' érzése van evés közben az embernek ...azt a szót direkt nem akarom leírni, hogy 'szexi', mert nem ezt a részét akarom hangsúlyozni a dolognak, hanem egyfajta jóleső érzést, ahogy fogjuk az omlósra sült, füstös ízű húst és lerágjuk a csontról, miközben a kenyerünkkel feltunkoljuk a tányérunkra kiterített krémet... jól sikerült ebéd volt, na!:)
Mikor kérdezték, hogy hogyan jött az ötlet, egyszerűen csak annyit tudtam felelni, hogy: hát, minden volt hozzá otthon, adta magát a dolog. Na meg persze a Hummus Point-os emlékeim villantak be. Ott persze minden vegetáriánus volt, amivel hosszú időre nehezebben lakunk jól, így szombaton hússütést kellett bevetni. Keresgéltem hozzá való kenyér recepteket, ami eredetileg pita volt, de indiais kajálásainkból meg a naan kenyér nagyon pozitív emléke ugrott be, így ezt sütöttem hozzá. A kisebb kihívás itt a naan tésztájának 2 személyre való bekeverése jelentette, de jelentem sikerült! Bár ha több jutott volna, az se lett volna baj, mert nagyon fincsi lett.
De most már elég a szófecsérlésből, íme a kipróbált receptem.

Hummusz sült oldalassal és naan kenyérrel 2 személyre

Hummusz:
1 konzerv főtt csicseriborsó
1 gerezd fokhagyma
fél evőkanál szezámolaj
só, bors
könnyítésre 1 teáskanál tejföl

Elkészítése: a felsorolt hozzávalókat robotgépben/turmixgépben -kinek mije van- pürésítjük. Kóstoljuk, ízlés szerint sózzuk és kész is.

Sült oldalas:
kb. 50 dkg sertésoldalast sózunk, borsozunk, bepácolunk és 200 fokos sütőben kb. 45 perc alatt először fólia alatt, majd az utolsó 10 percben fólia nélkül jó sötét-ropogósra átsütjük.
A pác: alapja sima étolaj, ebbe keverünk szezámolajat, ez a lényeg, mert ez adja a füstös ízt, a sötét színéért egy teáskanál szójaszószt, plusz egy evőkanál mézet, két gerezd fokhagymát, és fűszereket, pl. fahéj, szerecsendió

Naan kenyér 2 személyre:
15 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl langyos víz
1 csapott teáskanál cukor
1 teáskanál só
fél csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál étolaj

Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. (Porélesztővel is helyettesíthető). A felfuttatott élesztőt és a többi felsorolt hozzávalót hozzáadjuk a liszthez és rugalmas, de nem ragacsos tésztává gyúrjuk össze. 20 percet kelni hagyjuk. Ezt követően a tésztánkat 4 részre osztjuk és vékony lepényeket nyújtunk belőle. Simán kézzel is elég, nem kell hozzá külön eszköz, csak fogjuk a tésztagombócot, lapítsuk ki a tenyerünkben és a széleinél fogva kezdjük kihúzogatni egyre vékonyabbra. Ha elszakad az sem tragédia, de ha jó, kellően rugalmas a tésztánk, akkor ettől nem kell félnünk.
Felforrósított serpenyőben, olaj nélkül süssük ki a lepényeinket, oldalanként kb. 1-2 perc szükséges maximum.

Tálaláshoz a tányérunkon kör alakban kenjük szét a hummuszt, szórjuk meg frissen tépett petrezselyemmel, a közepébe pedig fektessük a forró sült húst.
pácolódik a hús
naan kenyér tészta 2 személyre

a blogspot ugyan elforgatta a képet, de nagyjából így néztek ki kinyújtva

a forró serpenyőben jól felhólyagosodik a kenyér nyami

hummusz kiterítve

hummusz sült oldalassal


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm!