Oldalak

2011. június 20., hétfő

Spaghetti al ragú alla bolognese avagy a jó öreg bolognai spagetti @home

A jó bolognai spagetti számomra a "comfort food" egyik első számú megtestesítője, tudjátok... az az érzés, mikor elkezded enni az ételt és felsóhajtasz, nem is mondasz semmit, csak tudod, hogy finom és a finom ízek mellett egyszerre áraszt el az otthon melegének érzete is :) azt hiszem nehéz szavakba önteni. Az a pillanat, amikor a Ratatouille-ban Ego megkóstolja a ratatouille-t és egyből gyereknek érzi magát és újra ott van anyukája mellett a konyhában:)
4 hatalmas adaghoz: (2 személyre 2 étkezéshez)
500 g darált marhahús
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 kisebb szál sárgarépa
500 g paradicsompüré
2 egész paradicsom
só, bors
cukor
1 dl vörösbor
zöldfűszerek: bazsalikom, szurokfű (oregánó), rozmaring, petrezselyem
Tészta: 500 g spagetti

A jó ragú nem egy 10 perces, hanem inkább egy jó másfél órás hadművelet eredménye. (vagy még több, akinek több ideje van :) )
Egy magas falú serpenyőbe olajat öntöttem, ezen megpároltam a kockára vágott vöröshagymát. Erre jött rá az apróra vágott fokhagyma, melyet egy-két percig pirítottam. Amikor már mindent eláraszt a sülő hagyma illata, jöhet a hús. Fehéredésig pirítsuk, közben sózzuk, borsozzuk. Mi szeretjük, ha a ragukban a zöldségek nem mállanak szét, hanem még harapni lehet őket, de nem is nyersek, ezért miután a hús átpirult, először a paradicsompürét adtam hozzá. Megint jöhetett egy kis só, bors, no meg egy kevés cukor. Kis lángon főztem kb. 40 percen keresztül, tettem hozzá közben 1 dl vizet is. Ezután beleraktam a kockára vágott répát, a feldarabolt paradicsomokat. Miután újraforrt, jött a bor is. Újabb 5 perc forralás után kóstolás, só-cukor arány ellenőrzése, amiből kellett, tettem még bele. Apróra vágtam a zöldfűszereket és hozzáadtam. A legkevesebbet a friss rozmaringból, mert annak nagyon intenzív az íze, a legtöbbet pedig a bazsalikomból raktam bele (kb. 5 nagy levelet), a többiből nagyjából 1-1 rövidebb szárat (kb. teáskanálnyit).  Még kb. 25 percet főztem az egészet kis lángon, fedő alatt. Végül még 10 perc fedő nélkül, amíg egy kicsit besűrűsödött. A sűrítést egyébként a tészta főzővizével is megtehetjük, a tésztából kioldódó keményítő remekül sűríti a ragukat, 1 merőkanálnyit tehetünk bele, az ízéhez is hozzátesz.
A spagettit 8 perc alatt al dentére főztem.
Tálaláskor meglocsoltuk olíva olajjal és megszórtuk frissen reszelt parmezánnal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm!